NORME TEHNICE din 24 iunie 2009 de utilizare a Sistemului de control al exportului
Data intrarii in vigoare : 01/07/2009
Aceste norme tehnice stabilesc procedura de export prin utilizarea Sistemului de control al exportului.
Ce este sistemul de control al exportului ?
Sistemul de control al exportului este un sistem bazat pe o aplicatie informatica, denumita in continuare aplicatia ECS-RO, care asigura transmiterea electronica a datelor, structurate in conformitate cu standardele agreate ale mesajelor.
Cui se aplica ?
Normele tehnice de utilizare a Sistemului de control al exportului se aplica tuturor marfurilor destinate a parasi teritoriul vamal al Comunitatii, fie pe baza unei declaratii vamale, fie, cand iesirea din Comunitate nu este reglementata de o declaratie vamala, pe baza unei declaratii sumare de iesire.
Urmatoarele categorii de marfuri se declara in aplicatia ECS-RO, dar nu fac obiectul prevederilor referitoare la schimbul de date privind exportul, efectuat intre autoritatile vamale cu ajutorul tehnologiilor informatiei si retelelor informatice din partea II “Destinatia vamala”, titlul IV “Dispozitii de aplicare referitoare la export”, cap. 3 “Schimbul de date privind exportul, efectuat intre autoritatile vamale cu ajutorul tehnologiilor informatiei si a retelelor informatice” din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar:
a) marfurile preluate intr-un contract de transport unic, care asigura iesirea acestora de pe teritoriul vamal comunitar, de catre societatile de cale ferata, serviciile postale, companiile aeriene sau maritime, cu respectarea conditiilor stabilite la art. 793 alin. (2) lit. b) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar;
b) marfurile ce fac obiectul politicii agricole comune, a caror expediere implica intocmirea exemplarului de control T5;
c) marfurile destinate exportului, ce tranziteaza teritoriul vamal al Comunitatii pe baza unui document T1, T2 sau a unui carnet TIR/ATA;
d) energia electrica si marfurile transportate prin conducte;
e) marfurile a caror valoare nu depaseste 3.000 euro si pentru care declaratia vamala de export se depune la biroul vamal de iesire;
f) produsele accizabile declarate pentru export si expediate pe baza documentului administrativ de insotire.
Marfurilor mentionate la alin. anterior li se aplica numai formalitatile vamale prevazute a fi efectuate la biroul vamal de export. Biroul vamal de export competent incheie ulterior operatiunea de export, in procedura manuala, pe baza documentelor justificative care confirma ca marfurile in cauza au parasit teritoriul vamal comunitar.
Declararea marfurilor utilizand declaratia vamala de export sub forma electronica
Formalitati la biroul vamal de export
A. Intocmirea declaratiei vamale de export
Declararea marfurilor pentru export se realizeaza prin completarea de catre declarant/reprezentant, in aplicatia ECS-RO, a DEE.
Dupa completare, DEE se transmite prin intermediul aplicatiei ECS-RO catre biroul vamal de export competent.
Dupa transmiterea DEE, declarantul/reprezentantul depune la biroul vamal de export competent documentele insotitoare. Acestea vor fi insotite de un document tiparit dupa forma DEE din aplicatia ECS-RO, semnat de catre declarant/reprezentant.
B. Acceptarea declaratiei vamale de export
Lucratorul vamal identifica DEE in aplicatia ECS-RO pe baza LRN-ului si verifica corectitudinea datelor inscrise in acest document.
In cazul in care respecta dispozitiile stabilite la art. 62 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar, declaratia este acceptata, acesteia atribuindu-i-se MRN-ul in mod automat de catre aplicatia ECS-RO.
Daca declaratia nu este acceptata, biroul vamal de export comunica prin intermediul aplicatiei ECS-RO declarantului/reprezentantului motivele neacceptarii.
C. Rectificarea declaratiei vamale de export
Declarantul/reprezentantul poate solicita rectificarea uneia sau mai multor date din declaratie, dupa ce aceasta a fost acceptata de biroul vamal de export, in conditiile prevazute de art. 65 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar.
Cererea de rectificare se transmite prin intermediul aplicatiei ECS-RO la biroul vamal de export.
Daca biroul vamal de export accepta cererea de rectificare, declarantul/reprezentantul procedeaza la modificarea DEE conform datelor solicitate in cerere. Declaratia rectificata pastreaza MRN-ul si data acceptarii declaratiei initiale.
In cazul in care biroul vamal de export respinge cererea, acesta comunica prin intermediul aplicatiei ECS-RO declarantului/reprezentantului motivele respingerii.
D. Invalidarea declaratiei vamale de export
Declarantul/reprezentantul poate solicita invalidarea declaratiei, dupa ce aceasta a fost acceptata de biroul vamal, in conditiile prevazute de art. 66 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar si de art. 251 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Cererea de invalidare se transmite prin intermediul aplicatiei ECS-RO la biroul vamal de export.
In cazul in care biroul vamal de export respinge cererea, acesta comunica prin intermediul aplicatiei ECS-RO declarantului/reprezentantului motivele respingerii.
E. Decizia de control
In situatia in care, in urma efectuarii analizei de risc pe baza informatiilor gestionate automat de sistemul informatic sau a altor elemente privind operatiunea de export, biroul vamal de export ia decizia de a nu controla documentele insotitoare si/sau marfurile declarate, aceasta decizie este mentionata in DEE prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A2” cu semnificatia “Considerat satisfacator”, marfurile urmand sa primeasca liber de vama.
Daca biroul vamal ia decizia de a controla documentele insotitoare si/sau marfurile declarate, declaratia este trecuta in starea “Sub control”. In acest caz sunt aplicabile dispozitiile art. 240 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
F. Efectuarea controlului
Controlul se desfasoara pe baza informatiilor cuprinse in DEE si a documentelor insotitoare, cu respectarea prevederilor art. 68-72 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar precum si ale art. 239-247 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Daca in timpul efectuarii controlului nu se constata discrepante intre datele inscrise in DEE, documentele insotitoare si marfurile examinate, lucratorul vamal inregistreaza acest rezultat in DEE prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A1” cu semnificatia “Satisfacator”.
Cand in urma controlului biroul vamal de export constata discrepante majore intre datele declarate si cele constatate, acestea sunt transmise informatic declarantului/reprezentatului prin inscrierea in DEE, in campul “Rezultatul controlului”, a codului “B1” cu semnificatia “Nesatisfacator”.
Biroul vamal de export decide daca discrepantele constatate intre datele inscrise in DEE, documentele anexate si marfurile examinate se considera minore sau majore.
Inainte de acordarea liberului de vama lucratorul vamal aplica, daca este cazul, sigilii.
G. Liberul de vama
Liberul de vama se acorda conform dispozitiilor stabilite la art. 73 si 74 din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar si ale art. 248-250 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Lucratorul vamal tipareste EAD si, dupa caz, ELOI, pe care le inmaneaza declarantului/reprezentantului, conform prevederilor art. 796a din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Biroul vamal de export comunica informatic declarantului/reprezentantului ca marfurile au parasit teritoriul vamal comunitar, dupa primirea mesajului “Rezultatele iesirii” de la biroul vamal de iesire. Forma comunicarii este prevazuta in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentele norme tehnice.
La solicitarea declarantului/reprezentantului, biroul vamal de export certifica comunicarea prin aplicarea stampilei si a semnaturii.
CAP. II
Procedura de vamuire la domiciliu
A. Intocmirea si acceptarea declaratiei vamale de export
Acceptarea declaratiei se materializeaza prin alocarea de catre aplicatia ECS-RO a MRN-ului.
Termenul de interventie prevazut in autorizatia pentru utilizarea procedurii simplificate de vamuire incepe sa curga din momentul obtinerii MRN-ului.
B. Rectificarea declaratiei vamale de export
In cazul in care cererea de rectificare a declaratiei de export este acceptata, curgerea termenului mentionat la art. 29 se reinitializeaza.
CAP. III
Formalitati la biroul vamal de iesire
A. Prezentarea marfurilor la biroul vamal de iesire si identificarea operatiunii de export
Sosirea marfurilor la biroul vamal de iesire este notificata de catre persoana care prezinta marfurile, prin transmiterea EAD-ului si, dupa caz, ELOI sau prin intermediul aplicatiei ECS-RO.
Lucratorul vamal identifica AER aferent operatiunii de export in aplicatia ECS-RO pe baza MRN-ului inscris in EAD sau in notificarea de sosire.
B. Decizia de control
Daca, in urma efectuarii analizei de risc pe baza informatiilor gestionate automat de catre sistemul informatic sau a unor alte elemente privind operatiunea de export, lucratorul vamal ia decizia de a nu controla marfurile prezentate, aceasta decizie se mentioneaza in AER prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A2” cu semnificatia “Considerat satisfacator”.
In cazul in care lucratorul vamal ia decizia de a efectua controlul marfurilor prezentate, acesta mentioneaza in AER tipul de control ce urmeaza a fi efectuat.
C. Efectuarea controlului si iesirea marfurilor de pe teritoriul vamal comunitar
Controlul operatiunii de export se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 793a din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar. Controlul include verificarea integritatii sigiliilor, daca acestea au fost aplicate la biroul vamal de export.
Daca in urma controlului nu se constata discrepante, lucratorul vamal mentioneaza acest rezultat in AER prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A1” cu semnificatia “Satisfacator”.
Biroul vamal de iesire supravegheaza iesirea fizica a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii si transmite mesajul ce contine codul rezultatului controlului la biroul vamal de export, in termenul prevazut la art. 796d alin. (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
In cazul in care, in urma controlului, lucratorul vamal constata discrepante minore intre datele declarate si cele constatate, acestea sunt mentionate in AER prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A4” cu semnificatia “Discrepante minore”.
Prin discrepante minore se intelege, in principal, orice eroare materiala care nu afecteaza operatiunea de export in cauza.
Discrepanta minora este considerat si deficitul de marfuri, la care face referire art. 793a alin. (5) primul paragraf din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Cand, in urma controlului, lucratorul vamal constata discrepante majore, acestea sunt mentionate in AER prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “B1” cu semnificatia “Nesatisfacator”. In acest caz biroul vamal interzice iesirea marfurilor de pe teritoriul comunitar.
Prin discrepante majore se intelege orice eroare care nu poate fi corectata, respectiv neconcordante in ceea ce priveste felul marfurilor declarate si cele constatate, la care face referire art. 793a alin. (5) al treilea paragraf din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Discrepanta majora este considerat si excedentul de marfuri, la care face referire art. 793a alin. (5) al doilea paragraf din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar. Totusi, in situatia in care pentru cantitatea constatata in plus, declarantul/reprezentantul depune o declaratie vamala de export la biroul vamal de iesire, discrepanta in cauza se considera minora.
D. Operatiunea de rerutare
Prin rerutare se intelege redirectionarea AER-ului de la biroul vamal de iesire declarat catre biroul vamal de iesire unde marfurile sunt prezentate efectiv.
TITLUL III
Depozitarea marfurilor inainte de iesirea de pe teritoriul Comunitatii
CAP. I
Conditii de depozitare
In cazul in care marfurile pentru care s-a acordat liber de vama pentru export nu parasesc imediat teritoriul Comunitatii, acestea sunt depozitate inainte de iesire, sub supraveghere vamala, in depozite inregistrate de autoritatea vamala.
Depozitarea inainte de iesire poate avea loc numai in raza de competenta teritoriala a biroului vamal de iesire.
CAP. II
Introducerea marfurilor in depozit
Introducerea marfurilor in depozit este notificata biroului vamal de iesire de catre titularul depozitului prin intermediul aplicatiei ECS-RO sau prin transmiterea EAD-ului si, dupa caz, ELOI, cu respectarea prevederilor art. 796c din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
CAP. III
Iesirea marfurilor din depozit
Iesirea marfurilor din depozit este notificata biroului vamal de iesire de catre titularul depozitului prin intermediul aplicatiei ECS-RO, prin transmiterea manifestului electronic care contine MRN-urile declaratiilor de export, precum si date referitoare la marfurile ce fac obiectul acestor declaratii.
Acceptarea manifestului electronic de catre lucratorul vamal are loc dupa incarcarea marfurilor pe mijlocul de transport, pe baza permisului vamal de incarcare. Lucratorul vamal inscrie in manifestul electronic datele de identificare ale permisului vamal si invers.
In cazul in care datele din manifestul electronic nu corespund cu cele din permisul vamal de incarcare, biroul vamal de iesire nu accepta manifestul electronic, comunica titularului depozitului motivul neacceptarii si solicita depunerea unui nou manifest care sa concorde cu datele din permisul vamal de incarcare.
Prevederile art. 796d alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar sunt aplicabile si in cazul iesirii marfurilor din depozit.
TITLUL IV
Declararea marfurilor utilizand declaratia sumara de iesire
A. Intocmirea declaratiei sumare de iesire
Declaratia sumara de iesire se depune la biroul vamal de iesire in conditiile art. 182c alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar, ale art. 841a, 842a, art. 842b alin. (1) si (2) si art. 842c-842e din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/1993 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, precum si ale art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 273/2009 al Comisiei din 2 aprilie 2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar si de derogare de la unele dispozitii ale Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei.
Declararea marfurilor utilizand declaratia sumara de iesire se realizeaza prin completarea acesteia in aplicatia ECS-RO de catre una dintre persoanele prevazute la art. 182d din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar. EXS contine in mod obligatoriu LRN-ul atribuit de declarant/reprezentant.
Dupa completare, EXS se transmite prin intermediul aplicatiei ECS-RO la biroul vamal de iesire. Transmiterea EXS la biroul vamal de iesire se face in conditiile prevazute de art. 199 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
In cazul marfurilor reexportate aflate in situatia prevazuta la art. 841a lit. b) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, depozitarea lor in vederea transbordarii pentru o perioada mai mare de 14 zile de la data la care acestea au fost prezentate biroului vamal determina obligatia depunerii declaratiei sumare de iesire.
B. Acceptarea declaratiei sumare de iesire
Acceptarea EXS se materializeaza prin alocarea de catre aplicatia ECS-RO a MRN-ului, care este comunicat persoanei interesate.
In cazul in care EXS nu este acceptata, persoana interesata este notificata in mod corespunzator.
C. Rectificarea declaratiei sumare de iesire
Cererea de rectificare se transmite prin intermediul aplicatiei ECS-RO la biroul vamal de iesire.
Cererea de rectificare nu poate avea ca obiect rectificari privind denumirea persoanei care a depus declaratia sumara de iesire sau a biroului vamal de iesire. In aceste situatii este necesara depunerea unei alte declaratii sumare de iesire.
D. Invalidarea declaratiei sumare de iesire
Invalidarea declaratiei sumare de iesire se poate face in conditiile art. 842f din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
E. Prezentarea marfurilor la biroul vamal de iesire si identificarea declaratiei sumare de iesire
Sosirea marfurilor la biroul vamal de iesire este notificata de catre persoana care prezinta marfurile, prin transmiterea EXS.
Lucratorul vamal identifica EXS in aplicatia ECS-RO pe baza MRN-ului inscris in notificarea de sosire.
F. Decizia de control
Daca in urma efectuarii analizei de risc, pe baza informatiilor gestionate automat de catre sistemul informatic sau a altor elemente privind marfurile destinate sa fie scoase de pe teritoriul vamal al Comunitatii, lucratorul vamal ia decizia de a nu controla documentele insotitoare si/sau marfurile declarate, aceasta decizie se mentioneaza in EXS, prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A2” cu semnificatia “Considerat satisfacator”. Biroul vamal de iesire supravegheaza iesirea fizica a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii.
In cazul in care lucratorul vamal ia decizia de a controla documentele insotitoare si/sau marfurile declarate, acesta mentioneaza in EXS tipul de control ce urmeaza a fi efectuat.
G. Efectuarea controlului si iesirea marfurilor de pe teritoriul vamal comunitar
Controlul documentelor insotitoare si/sau marfurilor declarate se face pe baza informatiilor cuprinse in EXS si in documentele insotitoare.
Daca in timpul efectuarii controlului nu se constata discrepante intre datele inscrise in EXS, documentele insotitoare si/sau marfurile examinate, lucratorul vamal inregistreaza acest rezultat in EXS prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A1” cu semnificatia “Satisfacator”.
In cazul in care, in urma controlului, lucratorul vamal constata discrepante minore intre datele declarate si cele constatate, acestea sunt mentionate in EXS prin inscrierea in campul “Rezultatul controlului” a codului “A4” cu semnificatia “Discrepante minore”. Biroul vamal de iesire supravegheaza iesirea fizica a marfurilor de pe teritoriul vamal al Comunitatii.
Cand in urma controlului lucratorul vamal constata discrepante majore intre datele declarate si cele constatate, acestea sunt transmise prin intermediul aplicatiei ECS-RO declarantului/reprezentatului prin inscrierea in EXS in campul “Rezultatul controlului” a codului “B1” cu semnificatia “Nesatisfacator”. In acest caz, biroul vamal interzice iesirea marfurilor de pe teritoriul vamal comunitar.
TITLUL V
Procedura alternativa de declarare a marfurilor la export utilizand declaratia vamala de export
CAP. I
Procedura alternativa la biroul vamal de export
Procedura alternativa de declarare a marfurilor la export se aplica in conditiile prevazute de art. 182b alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar, precum si de art. 592b alin. (2) si art. 787 alin. (1), alin. (2) lit. a), alin. (3), (5) si (6) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Utilizarea procedurii alternative se aproba de biroul vamal de export. La luarea deciziei de utilizare a procedurii alternative biroul vamal de export se asigura ca orice declaratie de export introdusa in aplicatia ECS-RO, care nu a fost procesata datorita nefunctionarii aplicatiei, se anuleaza.
Declarantul/reprezentantul este obligat sa informeze biroul vamal de export in legatura cu orice operatiune de export, inregistrata in aplicatia ECS-RO si care nu a primit liber de vama, pentru a carei finalizare s-a trecut la utilizarea procedurii alternative.
In cazul utilizarii procedurii alternative, completarea si procesarea declaratiei vamale de export se face cu respectarea prevederilor normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.988/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 792 din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
Utilizarea procedurii alternative se identifica prin aplicarea cu cerneala rosie a stampilei “Procedura alternativa ECS” in caseta A din declaratia vamala de export. Modelul stampilei este prevazut in anexa nr. 3 care face parte integranta din prezentele norme tehnice.
La acceptarea declaratiei vamale, lucratorul vamal inscrie numarul de inregistrare al declaratiei pe SSD si, dupa caz, SSLOI prevazute la art. 787 alin. (2) lit. a) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
SSD si, dupa caz, SSLOI sunt retinute de biroul vamal de export, insotind declaratia vamala la biroul vamal de iesire.
CAP. II
Procedura alternativa la biroul vamal de iesire
In cazul prezentarii la un birou vamal de iesire, care lucreaza in procedura alternativa, a marfurilor ce au fost declarate pentru export utilizand Sistemul de control al exportului, biroul vamal de iesire inregistreaza operatiunea in evidente pe baza EAD-ului si permite iesirea marfurilor de pe teritoriul comunitar. Formalitatile de iesire descrise la art. 43-46 se aplica in mod corespunzator, mentiunile referitoare la rezultatul controlului fiind trecute pe copia EAD care se retine de catre biroul vamal si ulterior, cand este posibil, in AER, imediat dupa incetarea motivelor pentru care se aplica procedura alternativa.
In cazul in care biroul vamal de iesire are suspiciuni cu privire la concordanta datelor inscrise in EAD-ul prezentat si cele din AER-ul aferent operatiunii de export respective, acesta ia legatura cu structura Help-Desk ECS din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.
In cazul prezentarii la un birou vamal de iesire a marfurilor ce au fost declarate pentru export utilizand procedura alternativa, biroul vamal de iesire inregistreaza operatiunea in evidente si permite iesirea marfurilor de pe teritoriul comunitar. Formalitatile de iesire prevazute la art. 793, 793a, 793b si 793c din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar se aplica in mod corespunzator.
TITLUL VI
Procedura de cercetare pentru controlul incheierii regimului de export
Procedura de cercetare se initiaza de catre biroul de export competent, in conformitate cu prevederile art. 796da alin. (1) si (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, cand acesta nu a primit de la biroul de iesire mesajul informatic ce contine codul rezultatului controlului, respectiv, in aplicatia ECS-RO, operatiunile de export nu se regasesc in starea “Exportate” sau “Oprite”.
Pentru operatiunile de export care au biroul vamal de iesire situat intr-un alt stat membru si care se regasesc in aplicatia ECS-RO in starea “Marfuri eliberate pentru export”, biroul de export verifica, pe baza MRN-ului alocat, existenta si starea in care se afla operatiunea de export, pe site-ul Comisiei Europene http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/cgibin/ecshome?Lang=RO
In cazul operatiunilor de export aflate in starea “Eliberate pentru export”, biroul vamal de export comunica prin intermediul aplicatiei ECS-RO declarantului/reprezentantului ca nu a primit mesajul “Rezultatele iesirii” si ii solicita sa prezinte dovada incheierii regimului, conform art. 796da alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
In cazul operatiunilor de export aflate in starea “Exportate/Oprite” sau “Rerutate”, biroul vamal de export comunica structurii Help-Desk ECS din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor MRN-urile operatiunilor pentru care nu a primit mesajul “Rezultatele iesirii”. In termen de 10 zile de la comunicarea MRN-urilor, structura Help-Desk ECS verifica cele semnalate de biroul de export, corecteaza mesajul ce contine codul rezultatului controlului la iesire si schimba starea declaratiei in aplicatia ECS-RO, respectiv solicita autoritatii vamale care a efectuat rerutarea informatii cu privire la rezultatul controlului operatiunii de export. Biroul de export incheie procedura de cercetare la momentul la care respectiva operatiune de export figureaza in aplicatia ECS-RO in starea “Exportate” sau “Oprite”.
In cazul operatiunilor de export care au biroul vamal de iesire situat intr-un alt stat membru si care nu pot fi identificate pe site-ul Comisiei Europene, respectiv starea operatiunilor de export este “MRN nerecunoscut de Europa”, biroul vamal de export comunica structurii Help-Desk ECS din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor MRN-urile operatiunilor pentru care nu a primit mesajul “Rezultatele iesirii” si ii solicita declarantului/reprezentantului, prin intermediul aplicatiei ECS-RO, sa prezinte dovada incheierii regimului, conform art. 796da alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar. In termen de 10 zile de la comunicarea MRN-urilor, structura Help-Desk ECS verifica cele semnalate de biroul de export, corecteaza si retransmite AER-ul la biroul vamal de iesire.
In cazul operatiunilor de export avand biroul vamal de iesire situat in Romania si care se regasesc in aplicatia ECS-RO in starea “Marfuri eliberate pentru export”, biroul vamal de export comunica, prin intermediul aplicatiei ECS-RO, declarantului/reprezentantului ca nu a primit mesajul “Rezultatele iesirii” si ii solicita sa prezinte dovada incheierii regimului, conform art. 796da alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.
In termen de 150 de zile de la data acordarii liberului de vama marfurilor pentru export, biroul vamal de export:
a) verifica documentele prezentate de declarant/reprezentant si procedeaza la incheierea informatica a operatiunii de export, daca s-a prezentat ca dovada a incheierii regimului unul sau o combinatie a documentelor la care face referire art. 796da alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar;
b) invalideaza declaratia vamala de export, in cazul neprezentarii vreunei dovezi sau cand dovezile prezentate in vederea incheierii regimului nu sunt conforme.
Dispozitiile prezentelor norme tehnice se completeaza cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului vamal comunitar si ale Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar.